Szkoła Podstawowa
im. Miłośników Przyrody
w Siedlisku

Tutaj powinien być opis

DZIEŃ PIECZONEGO ZIEMNIAKA

Ziemniaki są darem jesieni stanowiącym bardzo ważny składnik naszego pożywienia. Zawierają one między innymi: mikro- i makroelementy, karoten, witaminy: K, B1, B2, B6, C; biotynę, fruktozę, sacharozę, skrobię, oraz kwasy: nikotynowy i pantotenowy.

Ziemniaki spożywać możemy tylko w stanie ugotowanym lub upieczonym. Jadalną częścią rośliny jest bulwa, czyli podziemna łodyga. W różnych regionach Polski ziemniaki mają odmienne nazwy, a oto niektóre z nich: bandurki, bule, bryszki, dule, głuchy, grule, karłochy, kartochy. I choć warzywo jest to samo, to z pewnością nasza pyra jest bardziej szczególna i wyjątkowa - bo poznańska, regionalna i nam przynależna.

By dać wyraz tradycji i wielkopolskim zwyczajom i aby uczcić to ciągle ważne w naszym codziennym żywieniu warzywo, przygotowaliśmy Święto Pieczonego Ziemniaka.

Z tej okazji w naszej szkole uczniowie wraz z wychowawcami mogli wykonywać różne działania, m.in.:

1. konkurencje sportowe z ziemniakiem w roli głównej:

  • Bieg z ziemniakiem na drewnianej łyżce

  • Turlanie ziemniaka

  • Rzut ziemniakiem do celu

  • Sadzenie ziemniaka

  • Bieg w worku po ziemniakach

2. Konkurencje artystyczne:

  • Ziemniaczano-owocowo-warzywno-liściane ludziki

  • Stemple z ziemniaka

3. Portret – Jestem Ziemniakiem.

Podsumowaniem Święta Pieczonego Ziemniaka było ognisko, pieczenie i konsumowanie upieczonych ziemniaków.

Uczniowie zadowoleni, pełni wrażeń i umorusani wrócili do domów z nadzieją i ochotą na kolejne obchody tego święta w przyszłym roku.

 Opracowanie: Mirosława Orłowska