DZIEŃ PIECZONEGO ZIEMNIAKA
Ziemniaki są darem jesieni stanowiącym bardzo ważny składnik naszego pożywienia. Zawierają one między innymi: mikro- i makroelementy, karoten, witaminy: K, B1, B2, B6, C; biotynę, fruktozę, sacharozę, skrobię, oraz kwasy: nikotynowy i pantotenowy.
Ziemniaki spożywać możemy tylko w stanie ugotowanym lub upieczonym. Jadalną częścią rośliny jest bulwa, czyli podziemna łodyga. W różnych regionach Polski ziemniaki mają odmienne nazwy, a oto niektóre z nich: bandurki, bule, bryszki, dule, głuchy, grule, karłochy, kartochy. I choć warzywo jest to samo, to z pewnością nasza pyra jest bardziej szczególna i wyjątkowa - bo poznańska, regionalna i nam przynależna.
By dać wyraz tradycji i wielkopolskim zwyczajom i aby uczcić to ciągle ważne w naszym codziennym żywieniu warzywo, przygotowaliśmy Święto Pieczonego Ziemniaka.
Z tej okazji w naszej szkole uczniowie wraz z wychowawcami mogli wykonywać różne działania, m.in.:
1. konkurencje sportowe z ziemniakiem w roli głównej:
-
Bieg z ziemniakiem na drewnianej łyżce
-
Turlanie ziemniaka
-
Rzut ziemniakiem do celu
-
Sadzenie ziemniaka
-
Bieg w worku po ziemniakach
2. Konkurencje artystyczne:
-
Ziemniaczano-owocowo-warzywno-liściane ludziki
-
Stemple z ziemniaka
3. Portret – Jestem Ziemniakiem.
Podsumowaniem Święta Pieczonego Ziemniaka było ognisko, pieczenie i konsumowanie upieczonych ziemniaków.
Uczniowie zadowoleni, pełni wrażeń i umorusani wrócili do domów z nadzieją i ochotą na kolejne obchody tego święta w przyszłym roku.
Opracowanie: Mirosława Orłowska