Szkoła Podstawowa
im. Miłośników Przyrody
w Siedlisku

Tutaj powinien być opis

VI edycja programu edukacyjnego „ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO”

14 września 2015 wystartowała 6 edycja „Żyj smacznie i zdrowo”. Jest to ogólnopolski program edukacyjny skierowany do gimnazjalistów, którego celem jest edukacja uczniów w zakresie zasad zdrowego żywienia oraz podstaw gotowania. Misją programu „Żyj smacznie i zdrowo” jest przede wszystkim kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych wśród polskich gimnazjalistów. Odpowiednia edukacja we wczesnym okresie życia to najlepszy sposób, by cieszyć się dobrą formą i zdrowiem w późniejszych latach. Program ten to także niezwykła przygoda, która zachęca młodych uczniów do podejmowania pierwszych prób samodzielnego gotowania. Gimnazjaliści poznają również zalety wspólnych posiłków w rodzinnym gronie oraz zdobędą wiedzę na temat postaw proekologicznych oraz niemarnowania żywności. Program otrzymał w tym roku patronaty między innymi od Ministra Edukacji Narodowej, Ministra Sportu i Turystyki oraz Ministra Zdrowia. Ponadto, twarzą programu został Blow – popularny vloger z aż 1.300.000 subskrybentami na You Tube.

Po zgłoszeniu udziału w programie szkoła otrzymała bezpłatne zestawy edukacyjne z materiałami dydaktycznymi, na podstawie których należało przeprowadzić lekcje i ankiety dla uczniów, a zadaniem konkursowym było przygotowanie wydarzenia społecznego lub filmu propagującego zdrowe żywienie. Klasa II gimnazjum zaangażowała się bardzo aktywnie w ten projekt. Niestety w czasie realizacji lekcji w ramach konkursu okazało się, że niewielu uczniów potrafi przygotować zdrową, nieskomplikowaną, przekąskę, a wykorzystanie przepisów kulinarnych nie dla wszystkich jest sprawą oczywistą. Po kilku udanych lekcjach kulinarnych, uczniowie tym razem z dużą łatwością upiekli pyszne owsiane ciastka, przygotowali wyśmienite domowe pełnoziarniste tortille z kurczakiem, papryką, czerwoną cebulą i seazamem oraz pyszne owocowe sałatki. Dziewczyny upiekły smakowitą cytynową tartę z malinami, a chłopcy przygotowali smakowite francuskie tosty z dżemem truskawkowym. Ponadto gimnazjaliści przygotowali krótką scenkę, promującą warzywa i zdrowe odżywianie, którą zaprezentowali na spotkaniu z rodzicami. Bardzo licznie przybyli goście byli niezwykle mile zaskoczeni, no i oczywiście dumni ze swoich pociech. Po krótkiej prezentacji wszyscy zasiedli do ucztowania. Przy smacznym jedzonku, w miłej atmosferze czas upłynął bardzo szybko. Cieszymy się, że udało nam się zorganizować takie spotkanie, a Rodzice mimo nawału obowiązków przybyli na spotkanie.

Ale to nie jedyny sukces. Dzięki uczestnictwie w programie udało się zarazić pasją zdrowego gotowania zdecydowaną większość gimnazjalistów, a zdobyte umiejętności kulinarne można było wykorzystać podczas odbywającego się w naszej szkole Kolorowego Tygodnia BRD, kiedy w dniu czerwonym, na wybranych lekcjach uczniowie przygotowywali z nauczycielami zdrowe posiłki i przekąski.

Mimo dużego zaangażowania i zgłoszenia pracy konkursowej nie udało się wygrać wartościowych zestawów sprzętów kuchennych ani warsztatów kulinarnych z udziałem specjalnych gości, ale pewne jest, że w przyszłym roku na pewno też weźmiemy udział.

Edyta Miężał -Mleczak