Procedury bezpieczeństwa na terenie
Szkoły Podstawowej im. Miłośników Przyrody w Siedlisku
w związku z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19
I. Przyjmowanie dzieci do szkoły.
- Do szkoły wchodzi z dzieckiem wyłącznie jeden rodzic ucznia klasy pierwszej.
Rodzice dzieci:
a) Do szkoły można przyprowadzić wyłącznie zdrowe dziecko (bez objawów chorobowych wskazujących na chorobę zakaźną). Osoba przyprowadzająca również musi być zdrowa.
b) Nie można przyprowadzić do szkoły dziecka, jeżeli w domu przebywa osoba na kwarantannie lub izolacji w warunkach domowych.
c) Rodzice uczniów klas II-VIII mogą wejść do szkoły tylko w uzasadnionych przypadkach, kiedy jedynym możliwym sposobem rozwiązania sprawy jest kontakt osobisty z dyrektorem, nauczycielem lub innym pracownikiem szkoły.
d) Rodzice wchodzący na teren budynku szkoły obowiązani są wpisać się do księgi wejść/wyjść, który znajduje się przy wejściu głównym szkoły.
2. Dezynfekcja rąk przy wejściu do szkoły.
Rodzice dzieci:
a) Rodzice i dzieci obowiązani są zdezynfekować dłonie przed wejściem do budynku szkoły oraz zakryć usta i nos.
3. Przekazanie informacji o stanie zdrowia dziecka.
Rodzice dzieci:
a) Rodzice obowiązani są przekazywać istotne informacje o stanie zdrowia dziecka.
4. Dystans społeczny.
Rodzice dzieci:
a) Rodzice przyprowadzający lub odbierający dzieci do lub ze szkoły mają obowiązek zachować dystans społeczny w odniesieniu do pracowników szkoły, jak i innych dzieci i rodziców wynoszący minimum 1,5 m.
b) Rodzice mogą wchodzić z dziećmi do przestrzeni wspólnej szkoły,
z zachowaniem zasady 1 rodzic z dzieckiem w odstępie 1,5 metra od kolejnego rodzica z dzieckiem.
5. Wyposażenie dziecka
Rodzice dzieci:
a) Rodzic ma obowiązek zapewnić, że dziecko:
- Będzie posiadało własne przybory i podręczniki, które w czasie zajęć może przechowywać na swoim stoliku szkolnym, w plecaku lub we własnej szafce. Dzieci nie powinny wymieniać się przyborami szkolnymi.
- Nie przyniesie do szkoły niepotrzebnych przedmiotów. Ograniczenie to nie dotyczy dzieci ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi, w szczególności z niepełnosprawnościami.
II. Zapewnienie warunków bezpieczeństwa w szkole.
- Organizacja pracy szkoły.
Dyrektor/pracownicy obsługi:
a) Uniemożliwia się, w miarę możliwości, spotykanie się ze sobą poszczególnych grup uczniów.
b) Ogranicza się przebywanie w szkole osób z zewnątrz. Ewentualne kontakty z takimi osobami odbywają się przy użyciu środków ochrony osobistej (maseczki ochronne, przyłbice, rękawiczki).
c) Pracownicy szkoły zachowują dystans społeczny między sobą, w każdej przestrzeni szkoły, wynoszący minimum 1,5 m.
d) Uniemożliwia się osobom z zewnątrz przebywanie w wyznaczonych obszarach, których nie powinny przekraczać.
2. Warunki bezpieczeństwa dzieci w budynku szkoły.
Nauczyciele/pracownicy obsługi:
a) Salę, w której organizuje się zajęcia, wietrzy się co najmniej raz na godzinę.
b) Świetlicę, wietrzy się nie rzadziej, niż co godzinę w trakcie przebywania dzieci w świetlicy, przed ich przyjściem oraz po przeprowadzeniu dezynfekcji.
c) Gimnastykę, prowadzi się przy otwartych oknach.
d) Unika się organizowania większych skupisk dzieci w jednym pomieszczeniu.
e) Dzieci często i regularnie myją ręce mydłem, w szczególności przed jedzeniem, po skorzystaniu z toalety i po powrocie z zajęć na świeżym powietrzu.
f) Nauczyciele organizują pokaz właściwego mycia rąk, przypominają o myciu rąk i dają przykład.
g) Jeżeli do zajęć wykorzystywane są przybory sportowe (piłki, skakanki itp.) należy je dokładnie czyścić i dezynfekować.
h) Zapewnia się bieżącą dezynfekcję toalet.
i) Utrzymuje się w czystości ciągi komunikacyjne, dezynfekuje się powierzchnie dotykowe (poręcze, klamki) i powierzchnie płaskie (blaty), klawiatury
i wyłączniki.
j) Przeprowadzając dezynfekcję należy ściśle przestrzegań zaleceń producenta znajdujących się na opakowaniu środka do dezynfekcji. Ważne jest ścisłe przestrzeganie czasu niezbędnego do wywietrzenia dezynfekowanych pomieszczeń, przedmiotów, tak aby dzieci nie były narażone na wdychanie oparów środków służących do dezynfekcji.
k) Ogranicza się gromadzenie dzieci na terenie szkoły.
3. Warunki bezpieczeństwa dzieci na zewnątrz szkoły.
Dyrektor/nauczyciele/pracownicy obsługi:
a) Zaleca się przebywanie uczniów na szkolnym boisku i na świeżym powietrzu na terenie szkoły w czasie przerw oraz zajęć zorganizowanych poza budynkiem.
b) Dzieci korzystają z pobytu na świeżym powietrzu na terenie szkoły, przy zachowaniu możliwie maksymalnej odległości.
c) Po powrocie do budynku szkoły dzieci myją ręce.
d) Sprzęt na placu zabaw lub boisku czyści się regularnie z użyciem detergentu lub dezynfekuje.
4. Zalecenia klas I – III.
Nauczyciele klas I – III:
a) Nauczyciel powinien wyznaczać przerwy dla swoich uczniów w odstępach stosownych do potrzeb, jednak nie rzadziej niż co 45 minut.
5. Zajęcia wychowanie fizycznego i sportowe.
Nauczyciele:
a) Należy ograniczyć ćwiczenia i gry kontaktowe.
6. Organizacja żywienia:
Dyrektor/nauczyciele/pracownicy obsługi/uczniowie:
a) Bezpieczeństwo pracowników – należy:
- Zapewnić zachowanie odległości stanowisk co najmniej 1,5m, a jeśli to niemożliwe – zapewnić środki ochrony osobistej.
- Dbać o utrzymanie wysokiej higieny stanowisk pracy, opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych oraz sztućców,
a także higieny osobistej.
b) Spożywanie posiłków powinno odbywać się:
- W miejscach do tego przeznaczonych zapewniających prawidłowe warunki sanitarne, zgodnie z zaleceniami w czasie epidemii.
- W razie potrzeby zmianowo – wówczas należy czyścić blaty stołów i poręcze krzeseł po każdej grupie.
- W miarę możliwości wspólne posiłki powinni spożywać uczniowie przy stolikach z danej klasy, nie dzieląc się daniami i napojami. Przy zmianowym wydawaniu posiłków konieczne jest czyszczenie blatów stołów i poręczy krzeseł po każdej grupie.
- Ewentualnie posiłki (śniadania klas I –III) mogą być spożywane w salach lekcyjnych z zachowaniem zasad bezpiecznego i higienicznego spożycia posiłków.
c) Wielorazowe naczynia i sztućce należy myć:
- W zmywarce z dodatkiem detergentu, w temperaturze min. 60 oC lub je wyparzać.
- W gorącej wodzie z dodatkiem detergentu i wyparzać w przypadku awarii zmywarki.
d) Obsługa stołówki wydaje bezpośrednio uczniom i innym osobom dania, produkty, sztućce i przyprawy. Rekomendowana jest rezygnacja z samoobsługi.
III. Postępowanie w przypadku podejrzenia zakażenia koronawirusem i stwierdzenia zakażenia u pracownika i ucznia szkoły.
1. Poinformowanie pracowników szkoły o postępowaniu w przypadku podejrzenia zakażenia koronawirusem u siebie.
Dyrektor:
a) Do pracy w szkole mogą przychodzić jedynie zdrowe osoby, bez jakichkolwiek objawów wskazujących na chorobę zakaźną.
b) W przypadku wystąpienia niepokojących objawów pracownicy nie powinni przychodzić do pracy, powinni zostać w domu i skontaktować się telefonicznie z dyrektorem szkoły, ze stacją sanitarno – epidemiologiczną, oddziałem zakaźnym, a w razie pogarszania się stanu zdrowia zadzwonić pod 999 lub 112 i poinformować, że mogą być zakażeni koronawirusem.
2. Śledzenie informacji Głównego Inspektora Sanitarnego i Ministra Zdrowia, dostępnych na stronach gis.gov.pl lub http://www.gov.pl/web/koronawirus/, a także obowiązujących przepisów prawa.
Dyrektor:
a) Na bieżąco.
3. Czynności w przypadku wystąpienia u dziecka objawów choroby.
Dyrektor/nauczyciel:
a) Jeśli dziecko przejawia niepokojące objawy choroby odizolowuje się je w odrębnym pomieszczeniu lub wyznaczonym miejscu z zapewnieniem minimum 2 m odległości od innych osób.
b) Dokonuje się pomiaru temperatury ciała dziecka. W przypadku użycia termometru innego niż bezdotykowy – dezynfekuje się go po użyciu.
c) Niezwłocznie powiadamia się rodziców w celu pilnego odebrania dziecka ze szkoły (czas na odbiór dziecka to 30 minut).
d) Jeżeli u dziecka występują objawy sugerujące zakażenie koronawirusem stosuje się poniższe punkty:
- Wstrzymuje się przyjmowanie do szkoły kolejnych osób.
- Powiadamia się właściwą miejscowo stację sanitarno-epidemiologiczną i stosuje się ściśle do wydawanych instrukcji i poleceń.
- Powiadamia się organ prowadzący szkołę.
- Obszar, w którym poruszało się i przebywało dziecko, poddaje się gruntownemu sprzątaniu, zgodnie z funkcjonującymi w szkole procedurami oraz dezynfekuje się powierzchnie dotykowe (klamki, poręcze, wyłączniki itp.)
- Ustala się listę osób przebywających w tym samym czasie w częściach szkoły, w których przebywało dziecko podejrzane o zakażeni i zaleca się im stosowanie się do wytycznych Głównego Inspektora Sanitarnego dostępnych na stronie gov.pl/web/koronawirus/ oraz gis.gov.pl odnoszących się do osób, które miały kontakt z zakażonym.
4. Czynności w przypadku wystąpienia koronawirusa u pracownika lub ucznia szkoły.
Dyrektor:
a) Stosuje się do państwowego powiatowego inspektora sanitarnego przy ustaleniu, czy należy wdrożyć dodatkowe procedury biorąc pod uwagę zaistniały przypadek.
b) Należy ustalić z organem prowadzącym i z SANEPID-em potrzebę ewentualnego zawieszenia zajęć stacjonarnych w szkole i jego zakresu, zgodnie z § 18 ust. 2 pkt 2 i ust. 2a-2c rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z 31.12.2002 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołach i placówkach (Dz.U. z 2020 r. poz.1166 ze zm.).
c) Zawiadamia organ sprawujący nadzór pedagogiczny o zawieszeniu zajęć.